Blog Archive

Blog Archive

©Copyright 2011-2012 tomamouth. Από το Blogger.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ


Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ιταλία: 17 νεκροί απο το σεισμό και ψάχνουν για επιζώντες


Συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό αγνουμένων στα συντρίμμια μετά το φονικό σεισμό 5,8 Ρίχτερ στη βόρεια Ιταλία, με 17 νεκρούς μέχρι στιγμής.

Τα σωστικά συνεργεία επικεντρώνονται σε βιομηχανική μονάδα της Μεντόλα, όπου έχασε τη ζωή του ένας εργάτης και άλλοι τρεις αγνοούνται. Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που ψάχνουν αδιάκοπα μέσα στα συντρίμμια. Τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, ενισχύουν, τώρα, και οι άνδρες και γυναίκες του στρατού.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό οι νεκροί είναι 17 και οι αγνοούμενοι 10, ενώ αυτοί που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ανέρχονται συνολικά, από την πρώτη δόνηση της 20ης Μαίου, σε 15.000. Πολλοί πρόκειται να μεταφερθούν, απόψε, σε ξενοδοχειακές μονάδες, στην οροσειρά των Απεννίνων, διότι είναι αδύνατον να φιλοξενηθούν όλοι σε καταυλισμούς.

Παράλληλα, στο διαδίκτυο, συνεχίζονται οι εκκλήσεις να ακυρωθεί η στρατιωτική παρέλαση για την γιορτή της αβασίλευτης Δημοκρατίας, στις 2 Ιουνίου και να καταβληθεί όλος ο σχετικός προϋπολογισμός στους σεισμοπαθείς της Εμίλια Ρομάνια.

«Η Εμίλια Ρομάνια και η Ιταλία θα ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή», δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο. «Είμαι βέβαιος ότι θα την ξεπεράσουμε», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στους πληγέντες.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δεσμεύθηκε ότι το κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί -στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα- για να βοηθήσει τους σεισμοπαθείς. Οι πολίτες, είπε, έχουν εμπιστοσύνη, η βοήθεια του κράτους είναι εγγυημένη.

Όπως εξάλλου ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Φραντσέσκο Προφούμο, κλειστά μέχρι την Πέμπτη θα μείνουν τα σχολεία της περιοχής προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές στα σχολικά κτήρια. Την ίδια ώρα, το υπουργείο στέλνει ειδικές ομάδες ψυχολόγων, προς στήριξη των κατοίκων και ιδίως των παιδιών.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 10.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος, 09.00 τοπική) και έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στο Μιλάνο, όπου πανικόβλητος ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, όσο και στη Μπολόνια.

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 38 χλμ βορειοανατολικά της Μόντενα και 9 χλμ της Μιράντολα -όπου είχαν σημειωθεί ζημιές από το σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας- (40 χλμ βόρεια της Μπολόνιας και 161 χλμ ανατολικά του Μιλάνου), ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 10 χλμ.

Εντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, με τη μεγαλύτερο σε ένταση, αλλά και διάρκεια, μετασεισμό να σημειώνεται στις 14:00 ώρα Ελλάδας (μεγέθους μεταξύ 5,3 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ).

Ζημιές καταγράφονται στα χωριά Μιράντολα, Φινάλε Εμίλια και Σαν Φελίτσε Σουλ Παναρο, όπου ήδη πάντως είχαν εκκενωθεί σπίτια μετά τη δόνηση της 20ης Μαΐου, η οποία κόστισε τη ζωή επτά ανθρώπων. Στο χωριό Φινάλε Εμίλια κατέρρευσε ο πύργος που είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό της 20ης Μαΐου, ενώ στο χωριό Μιράντολα κατέρρευσε η κεντρική εκκλησία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων τα 3/4 των κτηρίων στο Καβέτζο (Cavezzo, επαρχία της Μόντενα, Εμίλια Ρομάνια, περίπου 45 χλμ βορειοδυτικά της Μπολόνιας) έχουν καταρρεύσει.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την πλειοψηφία των γεωλόγων και σεισμολόγων η κύρια δόνηση, στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος), δεν ήταν μετασεισμός, αλλά ένα νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, που προκλήθηκε από νέο ρήγμα. Οι μετασεισμοί, τις τελευταίες έντεκα ώρες, ξεπέρασαν τους 100.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) Στέφανο Γκρέστα δήλωσε πως δεν πρέπει να αποκλειστούν νέες ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις. «Η σεισμική ακολουθία θα είναι μακρά και δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί ότι ενδέχεται να προκληθούν και άλλες ισχυρές δονήσεις, όπως αυτή που σημειώθηκε σήμερα», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Γκρέστα.

Πηγή: onair24.gr