Blog Archive

Blog Archive

©Copyright 2011-2012 tomamouth. Από το Blogger.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ


Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Η Νάντια Κομανέτσι του σήμερα


Ένα κορίτσι θαύμα της γυμναστικής, το απόλυτο 10, που με το ταλέντο της άγγιξε την τελειότητα στα νιάτα της και έκανε όλο τον κόσμο να μιλάει για εκείνη. Σήμερα, στην ηλικία των 50, ζει ευτυχισμένη στην Οκλαχόμα με τον σύζυγό της κι επίσης ολυμπιονίκη Μπάρτ Κόνερ, και διευθύνει μια Ακαδημία Γυμναστικής.

Ασχολείται με την τηλεόραση ως σχολιάστρια και γράφει μια στήλη στο περιοδικό «International Gymnast». Όνειρο της, να ιδρύσει Ακαδημία Γυμναστικής στο Βουκουρέστι, αφού ήδη είναι επίτιμη πρόεδρος της Ρουμανικής Ομοσπονδίας.  Δικαίωση για την Νάντια Κομανέτσι αποτελεί το γεγονός πως η λάμψη της παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο.

Παρά την πληθώρα των δραστηριοτήτων της (ταξίδια σε όλο τον κόσμο, ομιλίες, φιλανθρωπίες), στο μυαλό όλων έχει μείνει σαν «η Νάντια», το κορίτσι που όταν ανέβαινε στη δοκό και στα υπόλοιπα όργανα χάριζε γύρω της μοναδική μαγεία.



Σε μια συνέντευξη της πριν χρόνια είπε: «τώρα, είμαι μια γυναίκα 42 χρόνων που ζει έντονα το παρόν και δεν θέλει να γυρίζει στο παρελθόν. Όταν γυρίζεις στο παρελθόν, θέλεις μετά να το αλλάξεις. Κι εγώ δεν θέλω να αλλάξω τίποτε από τη ζωή μου. Ούτε τα καλά ούτε τα άσχημα. Γιατί τότε θα ήμουν κάποια άλλη, και όχι αυτή που είμαι τώρα».

«Αν περιέγραφα τον εαυτό μου με δύο λέξεις, θα έλεγα ότι η Νάντια είναι ένα άτομο με φτερά που θέλει συνέχεια να πετάει. Ο μόνος που με "έπιασε" ήταν ο Μπαρτ. Αλλά αυτό συνέβη επειδή μάλλον το ήθελα κι εγώ. Άλλωστε στον έρωτα, όπως και στη ζωή, όλα είναι αμοιβαία...».

Η Νάντια Κομανέτσι γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1961, στο Ονέστι της Ρουμανίας. Η μητέρα της, όταν ήταν έγκυος σε αυτήν, έβλεπε μια ταινία που η κύρια πρωταγωνίστρια ονομαζόταν Νάντια, γι' αυτό αποφάσισε να δώσει στην κόρη της αυτό το όνομα. Έχει έναν μικρότερο αδερφό, τον Άντριαν.



Ολα ξεκίνησαν στα 6 της, όταν το μυθικό ζεύγος προπονητών Κάρολι, ο Μπέλα και η Μάρτα, την εντόπισαν να κάνει τροχούς και την δέχτηκαν στο πειραματικό σχολείο γυμναστικής του Ονέστι. Ως το '76, η Κομανέτσι δεν είχε ιδέα για την ακτινοβολία των Ολυμπιακών.

Το σημείο-σταθμός στην καριέρα της Νάντια Κομανέτσι ήταν η συμμετοχή στους Θερινούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ του Καναδά. Εκεί, η μικρή άγνωστη Νάντια (14 χρονών), αφήνει με ανοιχτό το στόμα τους κριτές του αγωνίσματος όταν στις παράλληλες μπάρες σημείωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών στο άθλημα, δηλαδή το τέλειο 10. Αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει συνολικά 3 χρυσά μετάλλια, ένα χάλκινο και ένα ασημένιο στα ομαδικά αγωνίσματα. Το άστρο της Νάντια έλαμψε σε ολόκληρο το πλανήτη.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μόσχας, η Νάντια ήταν πια γυναίκα 18 χρονών. Υπήρχε μεγάλη κόντρα πολιτική μεταξύ ηγετών. Αποτέλεσμα αυτής της κόντρας ήταν η Νάντια Κομανέτσι να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλευσης και πιο συγκεκριμένα όταν εκτελούσε τα αγωνίσματά της στις ασκήσεις εδάφους όλοι οι Μοσχοβίτες την γιούχαραν και φώναζαν: «πέσε-πέσε». Απτόητη όμως κερδίζει άλλα δύο χρυσά και ένα αργυρό. Και ήταν κατόρθωμα.

Η Κομανέτσι ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την ενόργανη γυμναστική το 1981.  Σε δήλωσή της είπε: «το τίμημα που πλήρωσα για την επίτευξη των στόχων μου, ήταν να θυσιάσω την παιδική μου ηλικία».
















Επιμέλεια: Δημήτρης Μαρμαρινός