Blog Archive

Blog Archive

©Copyright 2011-2012 tomamouth. Από το Blogger.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ


Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Κολυμπώντας για τη ζωή τους…


Μια οικογένεια πολικών αρκούδων κολυμπά για τη ζωή της, όταν το στρώμα πάγου όπου είχε βρει καταφύγιο έλιωσε ξαφνικά! Η μητέρα και τα δύο έξι μηνών μικρά της βρέθηκαν αβοήθητοι 60 μίλια έξω από τη θάλασσα στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας.

Τα κομμάτια του πάγου στον Αρκτικό Κύκλο «εξαπλώνονται» εκατοντάδες μίλια μέσα στη θάλασσα της Γροιλανδίας αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη μειώνει σημαντικά τον αριθμό τους, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στη διαβίωση των πολικών αρκούδων στην περιοχή.

Ο 37χρονος φωτογράφος Dennis Bromage που απαθανάτισε καρέ-καρέ την αγωνιώδη προσπάθεια της μητέρας να σώσει τα μικρά της, λέει χαρακτηριστικά: «Είναι τραγικό. Οι αρκούδες κοίταζαν η μία την άλλη με αμηχανία σαν να έλεγαν εκείνη τη στιγμή: «πού πήγαν όλοι οι πάγοι;»…

Η οικογένεια ήταν πάνω σε ένα κομμάτι πάγου, ενώ δίπλα τους υπήρχαν πολλά μικρότερα, που θα τους οδηγούσαν στην ακτή. Ξαφνικά, όμως, άρχισαν να λιώνουν και οι αρκούδες έμειναν αβοήθητες…».

Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουν ήταν να κολυμπήσουν προς ένα άλλο σταθερό κομμάτι πάγου που θα τους οδηγούσε στην ακτή, και αυτό έκαναν. Η μητέρα μπροστά και τα μικρά πίσω της, σε μια προσπάθεια να σώσουν τη ζωή τους, όχι από κάποιον κυνηγό αυτή τη φορά αλλά από το ίδιο περιβάλλον που δείχνει να τις κυνηγάει αλύπητα!

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η μελλοντική άνοδος της θερμοκρασίας θα θέσει σε κίνδυνο τις πολικές αρκούδες στην Ανταρκτική, οι οποίες χρειάζονται τον πάγο προκειμένου να επιβιώσουν. Άλλωστε, οι μελέτες έχουν δείξει ότι μεταξύ 1979 και 2009 μια ολόκληρη έκταση -μεγαλύτερη από την Αλάσκα- εξαφανίστηκε στην περιοχή!







Πηγή: perierga.gr