Blog Archive

Blog Archive

©Copyright 2011-2012 tomamouth. Από το Blogger.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ


Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

«Ναι» στη ζωή, «Όχι» στη καριέρα

Η ζωή είναι ωραία, αλλά καθημερινά σε όλες τις εκφάνσεις της βλέπουμε το σκληρό και άδικο πρόσωπο που επιδεικνύει. Η υγεία αποτελεί το πρωτεύον αγαθό για κάθε άνθρωπο. «Όταν έχεις την υγειά σου, έχεις όλα τα καλά σου» όπως λέει και μια παροιμία.

Ο τομέας που αποτελεί μόνιμη «πληγή» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο η υγεία των ποδοσφαιριστών. Τα κρούσματα που λαμβάνουν χώρα στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά και το πώς οι ίδιοι δέχονται τέτοια «χτυπήματα» είναι η αφορμή μας για να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα.

Το καμπανάκι προς τις αρμόδιες επιτροπές του ποδοσφαίρου έχει αρχίσει και χτυπάει εδώ και πολύ καιρό. Η FIFA, η UEFA, εκείνοι που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, πρέπει να το ακούσουν άμεσα και να ενεργοποιηθούν.

Του Δημήτρη Μαρμαρινού

Fabrice Muamba


Έχασε τη μάχη, όχι τον πόλεμο (;)

Το όνομά του πλέον έχει γίνει γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Το τελευταίο άτυχο γεγονός που λίγο έλειψε να του στοιχήσει τη ζωή, δεν άφησε ασυγκίνητο κανέναν σε ολόκληρο τον πλανήτη, που του έστειλε αμέτρητα μηνύματα συμπαράστασης με κάθε τρόπο.

Συγκεκριμένα, ο παρ’ ολίγον άτυχος μέσος, πέρασε πρόσφατα και συνεχίζει ακόμα να περνάει την πιο δύσκολη στιγμή όχι μόνο στη καριέρα του, αλλά και στη ζωή του. Ο 24χρονος, λίγα λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», στην αναμέτρηση της Τότεναμ με την Μπόλτον, έχασε τις αισθήσεις του και κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο.

Οι γιατροί προσπαθούσαν επί δέκα λεπτά με υπεράνθρωπες προσπάθειες να τον επαναφέρουν, όμως μάταια. Στη συνέχεια τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Η καρδιά του σταμάτησε να παρουσιάζει κάθε μυϊκή δραστηριότητα για 78 λεπτά. Στην πραγματικότητα, ήταν νεκρός σε αυτό το διάστημα. Πλέον, η κατάσταση του Μουάμπα έχει σταθεροποιηθεί, όμως χρειάζεται πολύ χρόνο για να επανέλθει πλήρως.

Ο παίκτης ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα αποθεραπείας στο σπίτι του. Το ιατρικό επιτελείο που επιβλέπει την πορεία της υγείας του, έχει προτείνει στον Κονγκολέζο να υποβληθεί σε νέα επέμβαση προκειμένου να τοποθετηθεί ένας μίνι απινιδωτής στην καρδιά του. Το συγκεκριμένο εξάρτημα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει στο μέλλον κάποιο παρόμοιο πρόβλημα, εκτιμάται πως θα τον κρατήσει στη ζωή. Άραγε, θα καταφέρει να συνεχίσει στην ενεργό δράση; Κανείς δεν ξέρει. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για τέτοια συμπεράσματα.

Eric Abidal

Η περιπέτεια υγείας που συγκλόνισε τον κόσμο

Πριν από ένα χρόνο περίπου, η περιπέτεια υγείας του συγκλόνισε τη φίλαθλη γνώμη. Τότε, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε πως είχε όγκο στο συκώτι. Κάτι παραπάνω από ένα χρόνο μετά, οι Καταλανοί γνωστοποίησαν πως πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος για να ξεπεράσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Το «Ánimo Abidal» έγινε κοινό σύνθημα σε όλους.

Πολλοί υποστήριξαν πως η καριέρα του έχει τελειώσει, μετά και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Ο Γάλλος, όχι μόνο τους διέψευσε, αλλά επέστρεψε πιο δυνατός στα γήπεδα, ενώ αγωνίστηκε και σε ολόκληρο τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3-1), στις 28 Μαΐου του 2010.

Στις 16 Ιανουαρίου του 2012 ανανέωσε την συνεργασία του με τους Μπλαουγκράνα έως το καλοκαίρι του 2013. Έδειχνε πως είχε αφήσει πίσω του την περιπέτεια υγείας που πέρασε. Όμως, τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει. Ο Αμπιντάλ χρειάστηκε να περάσει ξανά την πόρτα του χειρουργείου, όπως και έγινε την Τρίτη (10/4). Τα ερωτηματικά πλέον είναι πολλά σχετικά με την καριέρα του. Ευχές όλων; Μα φυσικά να βγει νικητής ξανά και να διαψεύσει όλους όσους τον θεωρούν «τελειωμένο».

Darko Kovacevic

Φινάλε με άδοξο τρόπο…

Το όνομά του είναι χαραγμένο στο μυαλό όλων των Ελλήνων φιλάθλων και κυρίως των «ερυθρόλευκων». Πρόκειται για έναν σκόρερ που ήξερε ακριβώς την δουλειά που κάνει ένας καθαρός επιθετικός. Η λέξη γκολ είχε ταυτιστεί με εκείνον. Τελευταίος σταθμός της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας; Ο αγαπημένος του Ολυμπιακός.

Εκεί γνώρισε την απόλυτη αναγνώριση και αποθέωση από τους φιλάθλους της ομάδας. Τα γκολ και οι συμμετοχές του έδωσαν τεράστιες χαρές στον κόσμο και ανέβασαν την ομάδα ένα επίπεδο πιο πάνω. Όμως, κανείς δεν περίμενε πως θα υπάρχει ένα άδοξο τέλος σε ένα παίκτη με τέτοια προσόντα.

Το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε τον ώθησε στο να κρεμάσει σχετικά νωρίς τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Η σπουδαία του σταδιοδρομία έβαλε τίτλους τέλους στα 35 του χρόνια. Ένα πρόβλημα εκ γενετής, το οποίο μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν με φαρμακευτική αγωγή, στέρησε το δικαίωμα από τον "Ντάρκογκολ" να συνεχίσει να αγωνίζεται. Το χειρουργείο ήταν αναπόφευκτο. Έπρεπε να του τοποθετηθεί «μπαλονάκι» και να κάνει αγγειοπλαστική.

Ο Σέρβος, ο οποίος σε 61 συμμετοχές με τη φανέλα του Ολυμπιακού έχει σημειώσει 31 γκολ, συνεχίζει ακόμα να «αγωνίζεται» στο λιμάνι, όμως από μια άλλη θέση. Εκείνη του σκάουτερ.

Luciano Galleti


Τέλος εποχής για έναν πρωταθλητή

Ήρθε στην Ελλάδα το 2007 και ξεσήκωσε τον κόσμο του Ολυμπιακού, με το νούμερο 7 στη φανέλα. Σκοπός του ήταν να ανεβάσει ακόμα ένα επίπεδο την ήδη πολύ μεγάλη καριέρα του. Όμως, τα νεφρά του τον έθεσαν νοκ αουτ από τους αγωνιστικούς χώρους και δεν τον άφησαν να χαρεί όπως ήθελε τη ζωή του μέσα στα γήπεδα.

Το 2007 ήρθε στην Ελλάδα για χάρη του Ολυμπιακού. Τον Φεβρουάριο του 2010 και ενώ λίγους μήνες πριν είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους «ερυθρόλευκους» έως το 2014, διαγνώστηκε από τους γιατρούς πως πάσχει από σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια. Αυτή η διάγνωση τον έκανε να χάσει τα υπόλοιπα παιχνίδια όλης της σεζόν τότε, ενώ το ενδεχόμενο τέλους στην καριέρα του ήταν πλέον ορατό.

Ο ίδιος φαινόταν αρκετά πεισματάρης και αισιόδοξος, λέγοντας πως «Θα γίνω εντελώς καλά και θα το θυμάμαι σαν ένα κακό όνειρο που πέρασε». Πέντε μήνες αργότερα όμως, ήλθε το οριστικό τέλος στη καριέρα του. Οι γιατροί του ανακοίνωσαν πως δεν θα μπορεί να αγωνιστεί ποτέ ξανά σε επαγγελματικό επίπεδο.

Στα 30 του χρόνια, κρέμασε άδοξα τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αφήνοντας τον κόσμο του Ολυμπιακού με ένα μεγάλο παράπονο: «Γιατί, ρε Γκαλέτι»; Με την ερυθρόλευκη φανέλα σημείωσε συνολικά 19 γκολ σε 59 εμφανίσεις. Πλέον, ο «Λούτσι» έχει επιστρέψει στην Αργεντινή με την οικογένειά του, αλλά συνεχίζει να «υπηρετεί» τον Ολυμπιακό ως σκάουτερ.

Ronaldo

Το συγκινητικό αντίο ενός «φαινόμενου»

«Ήταν μία πανέμορφη, θαυμάσια και συγκινητική καριέρα». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια ενός από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Το «φαινόμενο» όπως τον αποκαλούσαν, έβαλε «αναγκαστικά» τίτλους τέλους στη καριέρα του και πλέον, εκείνοι που τον λάτρεψαν, δεν έχουν την ευκαιρία να τον βλέπουν να «ματώνει» τα αντίπαλα δίχτυα.

Ο  Ρονάλντο Λουίς Ναζάριο ντε Λίμα που αγωνίστηκε σε μεγαθήρια της Ευρώπης, όπως η Αϊντχόφεν, η Μπαρτσελόνα, η Ίντερ, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μίλαν, δήλωσε στα 35 του χρόνια πως αναγκάστηκε να βάλει τέλος στην καριέρα του. Μπορεί το ταλέντο του στην επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα να μην το ξέχασε ποτέ, όμως οι πόνοι που ένιωθε τον ώθησαν στο να επισπεύσει την αποχώρησή του από τους αγωνιστικούς χώρους.

Οι διαδοχικοί τραυματισμοί στα δύο πολύ ταλαιπωρημένα γόνατά του (και όχι μόνο), τον έκαναν να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Επίσης, υπέφερε από μια πάθηση που λεγόταν υποθυρεοειδισμός. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, για να την ελέγχει χρειαζόταν να καταναλώνει ορμόνες που δεν επιτρέπονται στο ποδόσφαιρο. Δηλαδή, αναβολικά.

Τα δάκρυά του ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητικά στην τελευταία του συνέντευξή. Ευχαρίστησε όλους όσους του στάθηκαν, τους παίκτες με τους οποίους αγωνίστηκε αλλά και πολλούς άλλους. Συνολικά, στην καριέρα του σημείωσε 309 γκολ σε 441 εμφανίσεις. Πλέον, αφοσιώνεται στην προσωπική του επιχείρηση και στο ίδρυμα που έχει το όνομα «Φαινόμενο».

Stiliyan Petrov


Έχασε τη καριέρα του, κέρδισε τη ζωή

Ένα άσχημο και αναπάντεχο νέο από το πουθενά ήταν η αιτία να αποχαιρετήσει πρόωρα τα γήπεδα ο Βούλγαρος μέσος. Η διάγνωση πως πάσχει από λευχαιμία τον έκανε να αποσυρθεί και να αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα ζωής.

Ο Στίλιαν Πετρόφ γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου του 1979. Κατάγεται από τη Βουλγαρία και ξεκίνησε τα ποδοσφαιρικά του βήματα από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Σέλτικ, ενώ τελευταίος σταθμός της καριέρας του ήταν η Άστον Βίλα.

Τα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν μετά τη λήξη του τελευταίου αγώνα που αγωνίστηκε κόντρα στην Άρσεναλ ήταν καθορίστηκα για εκείνον. «Στο δεύτερο ημίχρονο, αισθανόμουν πολύ αδύναμος, πράγμα πρωτόγνωρο για εμένα. Έτσι είναι όμως η ζωή. Πριν από μια εβδομάδα έπινα ανέμελος τον καφέ μου στο Λονδίνο και τώρα μιλάμε για τη ζωή μου. Θα παλέψω όσο μπορώ και θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο για τη στήριξη» είχε δηλώσει τότε ο Πετρόφ.

Τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια τα κρέμασε στα 32 του χρόνια. Πίσω του, άφησε μια μεγάλη καριέρα. Τα 78 γκολ σε 563 εμφανίσεις δείχνουν έναν πολύ έμπειρο μέσο, που η καριέρα του νικήθηκε από την λευχαιμία, όχι όμως και ο ίδιος. Σήμερα, ο ίδιος δίνει τη μάχη με τη ζωή για να νικήσει την αρρώστια του. Παράλληλα, δεν έχει αναλάβει κάποια άλλη δραστηριότητα σχετικά με το ποδόσφαιρο.