Blog Archive

Blog Archive

©Copyright 2011-2012 tomamouth. Από το Blogger.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ


Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Μαμούθ ετών 10.000!


Ένα μικρό μαμούθ βρέθηκε στη Σιβηρία, διατηρημένο μέσα στο πάγο για περισσότερα από 10.000 χρόνια. Η εκτίμηση των ερευνητών «μαρτυρά» πως το μαμούθ πέθανε όταν ήταν δυόμισι ετών.

Το σώμα του «Γιούκα», όπως τον ονόμασαν, παρουσίασε σημάδια επίθεσης από λιοντάρια και ανθρώπους. Η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνει πως παλαιότερα οι πρόγονοί μας, κυνηγούσαν και τρέφονταν με τα μαμούθ της Σιβηρίας.

«Υπάρχει προφανής ένδειξη ότι πριν το θάνατο του, το «Γιούκα» έδωσε αγώνα ζωής και θανάτου με κάποιο βίαιο αρπακτικό, ενδεχομένως ένα λιοντάρι. Ωστόσο, αυτό που καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την έρευνα μας, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν σημάδια στο σώμα του ζώου, τα οποία επιδεικνύουν επίθεση και από ανθρώπους» δήλωσε ο Ντάνιελ Φίσερ, καθηγητής της Γης και των περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Τα λείψανα που βρέθηκαν από μια ομάδα κυνηγών στη Σιβηρία, παραδόθηκαν στον Οργανισμό «Mammuthus». Οι επιστήμονες, μέσω της γενετικής ανάλυσης των οστών των παλαιολιθικών ζώων, είχαν ανακαλύψει και παλαιότερα πως ορισμένα μαμούθ ενδεχομένως να διέθεταν πιο ανοιχτό τρίχωμα. Ωστόσο, ο «Γιούκα» αποτελεί τη πρώτη άμεση απόδειξη. Το έντονο κρύο διατήρησε μεγάλο μέρος των μαλακών ιστών του ζώου.

«Αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα και η σημασία του για την επιστήμη είναι τεράστια», τόνισε ο Κέβιν Κάμπελ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα.

Το BBC πάντως, ετοιμάζει ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ με όνομα «Μαμούθ: Μυστικά από το πάγο». Σε αυτό, θα αποκαλυφθούν και θα αναλυθούν πλήρως όλα τα ευρήματα.